Friday, August 19, 2011

PERBUATAN MEMBAZIR ADALAH SAUDARA SYAITANJANGAN JADIKAN DIRI KITA SAUDARA SYAITAN....
Maksud ayat 27 dalam surah al-Israa
"Sesungguhnya orang-orang yang membazir itu adalah saudara-saudara Syaitan, sedang Syaitan itu pula adalah makhluk yang sangat kufur kepada Tuhannya."

Malah dalam teks sebenar ini sifat membazir itu amat hina sehingga ALLAH mempersaudarakan orang yang membazir itu dengan syaitan.

Tapi, kenapa antara sifat2 mazmumah yang ada, sifat membazir jugak yang menjadikan seseorang saudara syaitan? Tidak lain dan tidak bukan dalam diri orang yang membazir itu ada perasaan takabbur kerana tidaklah seseorang itu membazir melainkan dia merasakan dirinya punya kelebihan serta ingin menunjuk-nunjuk. Dan sesungguhnya sifat takabbur itu juga ada pada syaitan.
Seperti juga maksud potongan ayat 34 dalam surah al-Baqarah
"Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada malaikat: "Tunduklah (beri hormat) kepada Nabi Adam". lalu mereka sekaliannya tunduk memberi hormat melainkan Iblis; ia enggan dan takabbur, dan menjadilah ia dari golongan Yang kafir."Tidaklah ALLAH menghukum iblis itu kerana dia melakukan kesalahan. Nabi Adam a.s juga melakukan kesalahan ketika memakan buah dari pohon terlarang di syurga namun kerana sifat TAKABBUR yang ada pada iblis; merasai dirinya LEBIH dari yang lain, maka ia dihukum. Namun samada sesorang itu takabbur atau tidak, ALLAH jualah yang lebih mengetahui..
Mungkin diri kita sendiri dapat menilai sejauh mana kita boleh mengawal diri dari terjerumus kedalam golongan yang dipersaudarakan dengan iblis. Jika dibulan Ramadhan yang penuh berkat ini kita sedia maklum syaitan dan iblis sudah dibelenggu, akan tetapi kita masih melakukan pembaziran. Secara tidak langsung hati kita masih cenderung dengan kerja-kerja iblis. Jangan jadikan kita sahabat atau saudaranya.
Jika kita Berjaya membuang tabiat pembaziran bermakna kita Berjaya memutuskan persahabatan atau persaudaraan dengan iblis….

0 comments:

Post a Comment

Template by:
Free Blog Templates